Streepjescode

Krijtstreep De krijtstreep is een ingeweven parallel lopend lijnenmotief, meestal op 0,7 tot 1 centimeter afstand van elkaar. De streep kan variëren in breedte en ook de afstand tussen de strepen is variabel. Traditioneel wordt de krijtstreep gebruikt voor zakelijke pakken.

Hoe breder de streep hoe meer autoriteit, hoe meer ruimte tussen de streep des te opvallender. Vroeger bepaalde de dikte van de streep je status en daarmee hoe serieus je werd genomen. Dat is veranderd, je wilt nog steeds serieus genomen worden als ondernemer of professional maar ook zichtbaar zijn in wie je bent met al je deskundigheid. En laat de krijtstreep daar nou net voor zijn geknipt!

In de jaren 30 van de vorige eeuw gold het krijtstreeppak als modieus. De filmindustrie had hierop grote invloed. Hollywood helden, zoals Clark Gable en Cary Grant verschenen op het witte doek in een pak met krijtstreep. Het kledingstuk werd gezien als iets wat gedragen werd door respectable mannen.

Door de verticale loop van de lijnen lijkt de drager van kleding met krijtstreep visueel slanker en langer. Waarbij opgemerkt moet worden dat een lange slanke man nog langer lijkt met een smalle streep met weinig tussenruimte.

Pinstripe
Een pinstripe bestaat uit kleine puntjes die optisch een rechte lijn vormen en is een andere benaming voor de krijtstrip.

Info uit vakblad Kleur & Stijl / Foto pinterest